Лековита бања во Србија што мора да ја посетите

Во Србија има доста лековити бањи и сигурни сме дека голем дел од вас ги имаат посетено Луковска бања, Пролом бања, Сокобања, Врњачка итн…но дали сте ја посетиле Куршумлијска бања? Ретко некој што не слушнал за место во јужна Србија наречено Куршумлија, благодарение на бројните природни чуда кои се наоѓаат таму.
Во овој регион, а некаде во подножјето на главниот скијачки центар на Копаоник – планината Копаник (2017 метри надморска височина) – се наоѓа и одличното здравствено одморалиште наречено по овој регион – бањата Куршумлијска.

 

Како и кај секоја бања, покрај прекрасната природа и свежиот воздух, најважните лековити фактори што ги поседува мора да бидат од типот на вода или не би го носи името на бањата. Бањата Куршумлијска е специфична по тоа што има широк спектар на различни термоминерални, термални и минерални води чии температури се движат од 14°C до завидни 67°C. Ваква висока температура на вода ретко се среќава во бањите, а уште еден квалитет е што ја издвојува оваа бања, бидејќи таквите води се исклучително корисни во лекувањето.

Вкупниот број на искористени извори на топла вода во оваа бања е 10, но има и такви чии потенцијали се уште не се искористени. Тие се влеваат во коритото и ја загреваат самата река околу изворот, дури 38°C. Примената на овие води за лековити цели во бањата Куршумли се одвива на повеќе начини и тоа: пиење, капење, посипување. Покрај значајните извори на минерална вода, оваа област е богата со пелоид, односно термоминерална лековита кал, која се користи во лекување и терапија на многу болести како и во козметички цели.

Болести за кои се препорачуваат спа третмани во Куршумлијска бања:
-Различни видови на невролошки заболувања како што се невралгија
Неколку видови на ревматизам (акутен, хроничен, дегенеративен, екстра-артикуларен)
-Mногубројни гинеколошки проблеми, вклучително и стерилитет и постоперативни состојби поради стерилитет
Болести на метаболизмот
Општо слабеење на телото (пад на имунитетот)
Посттрауматски состојби (или состојби по хируршки интервенции на зглобовите и коските)

Т.А Стаф нуди понуди за Куршумлијска бања. Сместувањето е во хотел Planinka кој содржи:
8 базени со термална вода, медицински третмани, Велнес третмани, Фитнес центар, детско игралиште итн.

За 23-ти Октомври ја реализиравме нашата прва тура за Куршумлијска бања, а интересот бешее неверојатен.
По барање на патниците објавивме тура за 8-ми Декември.
Кликнете ОВДЕ за да ја видите понудата

Add a Comment

Your email address will not be published.