8-МИ МАРТ ВО РОМАНИЈА (ТЕМИШВАР-СИБИУ-АРАД)

Цена

119.00

Траење

За патувањето

Веќе 9 години сме организатори на аранжмани во Романија (Букурешт, Синаија, Пелеш, Брашов итн..) а сега ги посетуваме Темишвар, Корвин Замокот, Сибиу и Арад. Првата тура ја реализиравме за 8-ми Декември, а по барање на патници ја организираме и за денот на жената, 8-ми Март.
Темишвар е трет по големина град во Романија и во 2023-та година е прогласен за град на културата во Европа под мотото ,,Нека блесне вашата светлинa”, заедно со градовите Весперм во Унгарија и Елфсина во Грција. Наречен „Мала Виена“ или „Град на розите“, поради архитектонската разновидност, претставена со барок, историцизам, неокласицизам, Арт Нову и Сецесија на Винер, како и по големиот број историски споменици, 36 паркови и зелени површини.
За време на оваа тура се посетува и замокот Корвин (Corvin Castle) познат и како замокот Хуњади кој е еден од најубавите замоци во Романија и еден од најголемите во Европа, изграден 1440 година и била одбранбена тврдина против Отоманската империја. Интересен факт е дека Влад III познат под името ,,ДРАКУЛА’’ бил во затвор во овој замок. Инаку, замокот на Дракула во Бран го посетуваме на турата која ја организираме за Букурешт и Трансилванија.
Bториот град што се посетува е градот Сибиу кој се наоѓа во срцето на Трансилванија а покрај неговото историско наследство со германското културно влијание, градот е препознатлив по очите на покривите на куќите, т.е прозорци кои даваат ефект дека некој ве гледа. Очите, кои се симбол и туристичка атракција на градот, го носат прекарот на градот или “Градот со очи”.
На ова патување имате можност да го посетите и историскоит град Арад, кој за првпат се споменува во документи од 11 век. Еден од херојските градови и втор град каде започнала познатата романска револуција од 1989 година.
Во продолжение програмата.

8-МИ МАРТ ВО РОМАНИЈА (ТЕМИШВАР СИБИУ АРАД)

Промо цена на аранжманот до 25.02.2024/ 119 евра

Што е вклучено:

Не е вклучено:

 • Aвтобуски превоз
 • 2 ноќевања во хотел со 3* со појадок во Teмишвар
 • Разглед на Темишвар со локален водич
 • Туристички придружник од агенција

Не е вклучено:

 • Пакет (Посета на замокот Корвин со вклучена влезница и посетa на Сибиу)- 60€
 • Посета на градот Арад и разглед со локален водич- 20 евра од лице
 • Еxclusive пакет: 70€ од лице (сите екскурзии)- 15 евра попуст
 • Ноќна посета на Темишвар- 5€
 • 3€ Туристичка такса од лице- задолжителна доплата во автобус
 • За екскурзиите уплатата е во автобус. Патникот при уплата на аранжман задолжително се изјаснува на кои екскурзии ќе присуствува.
 • Пакет (Посета на замокот Корвин со вклучена влезница и посетa на Сибиу)- 60€
 • Посета на градот Арад и разглед со локален водич- 20 евра од лице
 • Еxclusive пакет: 70€ од лице (сите екскурзии)- 15 евра попуст
 • Ноќна посета на Темишвар- 5€
 • 3€ Туристичка такса од лице- задолжителна доплата во автобус
 • За екскурзиите уплатата е во автобус. Патникот при уплата на аранжман задолжително се изјаснува на кои екскурзии ќе присуствува.

Програма

Состанок на група кај хотел Русија во 23:00ч. Имаме организирани поаѓање од Кочани,Штип,Велес и Куманово. Патување преку граничниот премин Табановце. Ноќно возење низ Србија.
Присигнување во утринските часови во Темишвар. Следува разглед на градот со локален водич. Се посетуваат: Плоштад Победа со карактеристичен молдавски стил, Опера Романа, Плоштад на ослобдување, Плоштад на обединување, Српска православна црква, барокна палата - поранешно седиште на српска Војводина, Римокатоличка катедрала,... Слободно време за индивидуални активности. Сместување во хотел. Време за одомор. Ноќна посета на градот со посета на некој паб.. Враќање во хотел. Ноќевање
Појадок во хотел. Заминување на целодневна екскурзија. Првото застанување е во замокот Корвин или познат како замокот Хуњади кој е еден од најубавите замоци во Романија и еден од најголемите во Европа, изграден 1440 год. Оваа готска тврдина од 15 век има доволно страшни карактеристики за да му се спротивстави на замокот Бран (замокот на Дракула во Бран. Поглед на надворешноста на непробојните ѕидови, колосалниот подвижен мост и безброј правоаголни и кружни кули кои некогаш служеле како стражарници и домување за затворениците. Внатре, ќе ја посетите огромната зандана и комората за мачење, како и остатоците од Јамата за мечки, каде што, според легендата, затворениците биле фрлани на мечките. Посетата на замокот е со локален водич. Заминување кон Сибиу. Сибиу се наоѓа во срцето на Трансилванија а покрај неговото историско наследство со германското културно влијание, градот е препознатлив по очите на покривите на куќите, т.е прозорци кои даваат ефект дека некој ве гледа. Очите, кои се симбол и туристичка атракција на градот, го носат прекарот на градот или “Градот со очи”. Градбите и зградите го одразуваат унгарско-германското влијание, а многу од нив имаат заедничка карактеристика на нивните покриви бидејќи имаат мали прозорци што личат на очи. Мештаните тврдат дека германските окупатори во регионите намерно граделе очи за да влеват страв. Интересен факт е дека очите на Сибиу во 2017-та година станаа симбол и своевидна лого демонстрација против корупцијата во владата. Имајќи предвид дека овој град е една од културните метрополи во земјата и развиените градови, демонстрантите рекоа дека ќе создадат ,, зона без корупција’’ со очите на Сибиу како симбол на нивната постојана будност. Во Сибиу групата ќе има слободно време за истражување на градот. Враќање во хотел. Ноќевање
Појадок во хотел. Заминување кон Арад. Станува збор за град во Западна Романија со 165.000 жители и за прв пат се споменува во единаесеттиот век а бил важен центар на балканските настани. Ова е место каде што речиси сите народи што живеат на овие простори се сретнале и се судриле. Арад е еден од херојските градови, бидејќи e вториот град каде започнала познатата романска револуција од 1989 година. Интересен факт е дека во овој град живееле Срби и во Арад е роден познатиот филантроп Сава Текелија, но и првиот Србин кој станал доктор по медицина, Јован Стејиќ. Центарот на градот има добро зачувано јадро, во кое доминира интересна архитектура, плоштади и паркови. Еден од најдобрите српски архитекти Милан Табаковиќ е одговорен за проектите на многу знаменитости во Арад. Денес може да се видат бројни знаменитости што го прават овој град атрактивна дестинација за посета. Разглед на градот со локален водич. По разгледот слободно време за индивидуални активности. Враќање во Темишвар и продолжување кон Македонија. Пристигнување вечерните часови во Македонија.
 • Агенцијата го задржува правото за отказ на аранжманот најмногу 5 дена пред тргнување.
 •  За реализација на патувањето потребно е минимум од 45 патници.
 • Целосна доплата на аранжманот мора да се изврши најдоцна 10 дена пред тргнување.
 • Во случај на отказ на еден од патниците, за сместување нема поврат на средства
 • Агенцијата го задржува правото по пат на ultra first или last minute понуда да ги објави и продаде слободните капацитети по цени кои се разликуваат од оние кои се веќе објавени во ценовникот. Лицата кои го уплатиле аранжманот по ценовник немаат право на надомест на средства за разликата во цена.
 • Агенцијата го задржува правото на промена на хотел/апартман во случај на технички причини или Overbooking, организаторот ќе го смести патникот според можностите во даден момент во објект од иста категорија или од повисока категорија без надомест
 • Реализацијата на излетите е во зависност од временските услови, организаторот го задржува правото во случај на неповолни временски услови да ги откаже излетите и за истите не следува рефундација.

Календар и цени

Mon
Tue
Wed
Thu
Fri
Sat
Sun
February 2024
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
1
2
3
Mon
Tue
Wed
Thu
Fri
Sat
Sun
March 2024
26
27
28
29
1
2
3
4
5
6
7
119.00

8-МИ МАРТ (ЗАПАДНА РОМАНИЈА)

General price: Adult (18+ years) 139.00 / ticket
8
119.00

8-МИ МАРТ (ЗАПАДНА РОМАНИЈА)

General price: Adult (18+ years) 139.00 / ticket
9
119.00

8-МИ МАРТ (ЗАПАДНА РОМАНИЈА)

General price: Adult (18+ years) 139.00 / ticket
10
119.00

8-МИ МАРТ (ЗАПАДНА РОМАНИЈА)

General price: Adult (18+ years) 139.00 / ticket
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Mon
Tue
Wed
Thu
Fri
Sat
Sun
April 2024
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
Mon
Tue
Wed
Thu
Fri
Sat
Sun
May 2024
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
Mon
Tue
Wed
Thu
Fri
Sat
Sun
June 2024
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Mon
Tue
Wed
Thu
Fri
Sat
Sun
July 2024
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
Mon
Tue
Wed
Thu
Fri
Sat
Sun
August 2024
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
Mon
Tue
Wed
Thu
Fri
Sat
Sun
September 2024
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
6
Mon
Tue
Wed
Thu
Fri
Sat
Sun
October 2024
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
Mon
Tue
Wed
Thu
Fri
Sat
Sun
November 2024
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
Mon
Tue
Wed
Thu
Fri
Sat
Sun
December 2024
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
Mon
Tue
Wed
Thu
Fri
Sat
Sun
January 2025
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2

Повеќе информации

Датуми

07.03-10.03.2024

Локација