Манастир Св. Василиј Острошки, Подгорица и Будва

Цена

24.00

Траење

За патувањето

Подгорица е главен град на Црна Гора. Сместен е во источниот дел од Црна Гора. Името Подгорица доаѓа од местоположбата на градот — тој е опколен сопланини

Манастирот Острог е манастир на Српската православа црква сместен со речиси вертикална позадина, издигнат во големата карпа на Острошка Греда. Тој е посветен на Свети Василиј од Острог ( Свети Василије Острошки ), кој таму е  погребан. Од манастирот, може да се види извонреден поглед на рамнината Бјелопавличи. Манастирот се наоѓа во Општина Даниловград, 50   км од Подгорица и 15   км од Никшиќ. Манастирот Острог е најпопуларно место за поклонение во Црна Гора

Манастир Ждребаоник – манастирски комплекс кој се наоѓа на 3км од Даниловград, кој е составен од: црква, голем конак, исто така во кругот на манастирот е изграден и манастирски конак во кој се остворени библиотека и работилница каде монахињите ги изработуваат иконите. Манастирската Црква е посветена на Св. Архангел Михаил. Во манастирот сепогребани моштите на Св. Арсенија Сремца, наследникот на Св. Сава и моштите на Св. Феврније. Од 1991 год. Манастирто е женски и во него служат неколку монахињи.

Цена:1800мкд за возрасни, 1500мкд за деца

Што е вклучено:

Не е вклучено:

 • Превоз со високо туристички автобус
 • Посета и ноќевање во Манастирот Св. Василиј Острошки
 • Посета на Манастир Ждребаоник
 • Посета на Будва
 • Шопинг во Делта сити во Подгорица
 • Пратител за време на патувањето

Не е вклучено:

 • Туристичка такса за Острог 1 евро
 • Крстарење со брод 8 евра
 • Сместување во конаците на манастирот 5 евра
 • Осигурување
 • Индивидуални трошоци
 • Туристичка такса за Острог 1 евро
 • Крстарење со брод 8 евра
 • Сместување во конаците на манастирот 5 евра
 • Осигурување
 • Индивидуални трошоци

Програма

Ден 1 (петок)12.04./26.04.  Тргнување во 23:00 часот од Кочани (суд). Ноќно возење преку Албанија со попатни паузи и царински формалности.
Пристигнување во Подгорица околу 10 часот. Слободни два часа за шопинг, кафе и ручек во Делта Сити. Попатно застанување во Манастир Ждребаоник каде има 1 час слободно време за посета. Околу 14 часот тргнување кон Манастирот Св. Василиј Острошки. По пристигнувањето по желба искачување до Манастирот пешки или со трансфер со локален минибус (1евро). Присуство на попладневната служба и поклонување пред моштите на Св. Василије. Ноќевање во дворот на Манастирот или конаците (со претходна најава).
Присуство на утринската литургија. Во 8 часот собирање на групата и тргнување кон Будва. По пристигнување во Будва слободно време од 4 часа за капење, ручек шопинг или кафе. Можност за крстање со брод. Во 16:00 часот собирање на групата и тргнување кон Кочани. Предвидено време за пристигнување во Македонија е 00:00ч.

Повеќе информации

Датуми

13.04.-28.04.2024

Локација