fbpx
Најди веднаш
град

ИСТАНБУЛ – ГРАД КОЈ МОРА ДА ГО ПОСЕТИТЕ БАРЕМ ЕДНАШ

     Еден од најголемите градови во светот, Истанбул. Град на два континента, Град на бројни раскрсници,
Град на седумте ридови…ГРАДОТ НА СОНИШТАТА… Многубројни прекари кои гордо ги носи,
овој прекрасен град, а да ја зборуваме и вистината убаво му стојат.

Комплетна комбинација на историја и географија, и уште многу повеќе куполи и минариња, магичен град со полна урбана енергија, гласен, зафатен и шармантен. Едноставно ИСТАНБУЛ… Градот каде што Западот се запознава со Исток.

Овој град ви ја нуди магијата на улиците кои шетајќи ги ќе ве насмеат а воедно и расплачат, ќе создадат чудо во вашата глава во кое нема да верувате.

Антички град, но сепак во движење. Неверојатна култура без било какво сомневање, прекрасна архитектура која резултира од илјадниците години….едноставно, тука има нешто магично дури и во ветерот, кој го носи звукот на молитвите кои ги собира луѓето во џамиите.

Истанбул припаѓа на два континенти, од една страна Азија, од друга Европа. Преку срцето на градот минува Босфорскиот теснец, на водите на Црното Море, Мраморното море и Златниот рог. Почестен е со бурно минато со три последователни империи на римската, византиската и отоманската. Неговото конзервативно наследство од минатото е привлечно за секого.

Всушност, тоа е Истанбул! Сорта на град која ги фасцинира посетителите. Музеи, замоци, палати, големи џамии, чаршии … и многу други атракции го прават овој град навистина еден од најславните во светот.

Големиот град нуди многу повеќе да се види, но вашето време е скапоцено. Па доколку го посетите, еве ви наш предлог што да посетите и во што да уживате:

     # Крастарење по Босфор

Патувањето во Истанбул неможе да биде комплетно без крстарење по Босфор. Не само што прегледно ќе ги видите и двата дела, односно и европскиот и азискиот брег, ќе ги видите и бројните палати и изобилството од стари убави куќи со прекрасна архитектура.

     # Аја Софија

Овој прекрасено дело кое е составено од темелите и на црква и на џамија и е едно од најголемите архитектонски остварувања во светот. По ланецот од години на нејзина реставрација, Аја Софија конечно може да го претстави својот раскош кој е апсорбиран со години. Сега 2020 година повторно е џамија, но ја има истата убавина и раскош.

     # Палатата Топкапи

Палатата Топкапи- глетка што не смеете да ја пропуштите за време на вашиот престој во Истанбул. Овој комплекс на киосци и павилјони пропратени со четири бујно зелени дворови. Место каде што сите генерации на султаните ја имале главната резиденција, временски речиси половина век. Како главни атракции во Палатата се харемот, односно “кафезот” на жените на султанот. И ден денес овде се чуваат султанскиот накит и круна, се разбира и оружјето кое можете да го видите токму тука. Доколку дојдете тука, не откажувајте се продолжете и довршете го крајот од палатата затоа што таму ве очекува воодушевувачки поглед на Мраморното Море, Босфор и Златниот рог.

cisterna

     # Цистерната Базилика

Истанбул е фасцинантен не само над земјата, туку и под земја со прекрасна базилична цистерна. Ова исклучително спектакуларно подземно дело е креација на византиски инженер, која служела како аквадукт за пиење вода од Бугарија до Истанбул. Нејзината затемнета светлина како и класичната музика во позадина на капките вода, доволно привлекуват. Минувајќи ги пешачките патеки ќе видите риби како пливаат меѓу 336-те столбови кои го поддржуваат таванот. Крајот на овие патеки ќе ве однесе да ја видите “Главата на Медузата“,  поставена наопаку како основа на еден од столбовите.

     # Големата чаршија/Капали чаршија

Овој пазар постои повеќе од 500 години, но се уште е еден од најголемите покриени пазари во светот. 60-те улици содржат не помалку од 5.000 продавници, 60 ресторани, 18 фонтани, 12 џамии и др. Чаршијата е многу позната по своите теписи, кожа, керамика, сувенири и накит.

     # Црквата Св. Спас / Музејот Kariye

Меѓу старите градски ѕидини таа е една од најпознатите неверојатни верски објекти во Истанбул. Ѕидовите и таваните на оваа црква се украсени со прекрасни византиски мозаици и чудесни фрески, а некои од нив се сметаат и за најзначајни во христијанскиот свет.

Dolmabahce-Palace-3

     # Палатата Долмабахче

Огромна палата од 600 метри во должина чија содржина е не помала од 285 соби и 43 салони. Палатата е изградена во 1856 година од страна на султанот Абду Мечит, се со цел да се докаже спротивното на основата дека Османлиската империја има само парични казни. По основањето на Турската Република, Кемал Ататурк ја усвоил палатата како свој дом, каде го завршил и својот живот на 10 ноември 1938 година во 09:05. За оддавање на негова почит сите часовниците во палатата го покажуваат неговиот час на смрт.

     # Кулата Гала

Кулата Гала е една од најдобрите места во градот каде можете да добиете прекрасен панорамски поглед на Истанбул. Во оваа 60 метарска кула постојат и ресторани и кафулиња, кои ќе ви понудат топло традиционално турско кафе или чај, на деветтиот кат, каде покрај погледот ќе уживате и во нив.

ortatok

     # Бебек (Бебе) и Ortaköy

Иако помалку позата кај туристите Бебек и Ortaköy е нешто што не треба да се пропушти. Се наоѓа од левата стана на Босфорот, па доколку отидете на крстарење, не ја пропуштајте.

Бебек е живо, зелено и богато соседство од Босфорот. Доста познато и посетено од страна на локалното население за време на викендите. Затоа е наречен и локален фаворит на сите времиња. Отидете и уживајте во прекрасниот поглед проследен со традиционална храна и пијалак преку ден, или пак посетете го во вечерните часови и уживајте во зуењето на ноќниот живот.

Ortaköy џамијата е изградена помеѓу  1854 и 1856 година и е купена од страна на отоманскиот султан Абдулмеџид.  Неговите дизајнери се ерменскиот татко и син Бајланови ( чие дело е исто така фантастичната палата Долмабахче), нивниот омилен дизајн бил нео-барокниот стил.

Посетете го Истанбул и уживајте. Многумина кажале дека „Истанбул дури и боли од неговата убавина“.

co

Погледнете ја нашата програма на следниов линк ИСТАНБУЛ 11.10.2020

Staff User

View All Posts