Денот на вљубените („Свети Валентин“) — годишна прослава која се одржува на 14 февруари. Славење на љубовта и приврзаноста помеѓу интимните партнери. Денот е именуван според еден или повеќето ранохристијански маченик наречен Валентин. Овој ден е одреден од папата Гелазиус I во 500 год.п.н.е. Беше отстранет од Романскиот календар на светците во 1969 од папата Павле VI, но нивнато религиско одржување се уште е дозволено. Традиционално е ден на кој вљубените ја изразуваат нивната љубов меѓусебно со подарување цвеќиња,нудење слатки производи и праќање картички(познати како”љубовни”). Денот прво се поврзувал со романтична љубов во кругот на Геофри Чосер во Средниот век,кога традицијата бурно растела со искрена љубов.

Модерните симболи на Денот на вљубените вклучуваат заоблени срца,гулаби и фигура на криластиот Купидон.

No tours found. Try a different search?

Sorry, no tours matched your search. View all tours or try adjusting the search parameters.