Островот Тасос е познат како еден од најзелените острови во Грција. Островот има долга листа на прекрасни плажи, убави археолошки урнатини и неверојатна гастрономија. Овој остров е место за многу туристи.

Ова се некои неверојатни факти за островот:

Локалитети

Островот Тасос има околу 18 туристички населби и околу 100.000 жители. Овие места ги вклучуваат Калираки, Лименарија, Мариес, Панагија, Потамија, Потос, Принос, Тасос, Теолог, Коинура, Ормос Прину, Скала Сотирос, Скала Калирачис.

Туризам

Економијата на Тасос ја гради туризмот. Островот, исто така, се занимава со продажба на некои земјоделски производи како бадеми, мед, маслинки, ореви, маслиново масло.
Најпопуларните маслинки на островот Тасос се маслинките на Труба.

Место на раѓање на познати личности

Тасос е родното место на многу икони во Грција. Некои од нив се Архилохос, воин и поет од 7 век, Панкратиаст, олимписки тркач и неодамна, продуцент и автор на наградата Оскар, Василис Василикос.

Познати локалитети

Песочниот остров има долга листа на значајни локалитети, од кои најпознати се: Археолошкиот музеј на Тасос, Михаелскиот манастир на Архангел, Музејот на фолклорот Лименарија, Манастирот Св. Пантелејмон, Крамбоса Исла, Манастирот на Успение и Општинскиот музеј Полигнатос Вагис.

Рударски остров

Тасос е еден од најпопуларните рудници во Грција. Рударството е главна окупација во регионот од палеолитското време до седмиот век п.н.е. Најпопуларните минерали пронајдени се токму тука : злато, бакар, железо, олово, сребро, цинк и мермер.

Епизоден остров

Прекрасниот остров бил именуван по принцот Тасос, син на феникиски крал. Според митот, Тасос бил еден од првите лица што се населиле на островот. Тасос бил брат на грчката божица, Европа (по која континентот “Европа” бил именуван ). Тасос мигрирал во земјата затоа што ја барал својата изгубена сестра.

Плажи

Тасос е дом на некои од најубавите плажи во Грција. На овие плажи лесно може да се пристапи со автобус или автомобили. Некои од овие плажи ги вклучуваат Скала Калирачис, Златна плажа и Макриамос.

Терма

Островот Тасос од антиката е познат по својата икона Термија. Терме е огромен комплекс на бања кој е отворен за јавноста. Поради присуството на Терма во Тасос, тоа често се нарекува и климатско место.

Вино во Тасос

Тасос е познат како еден од најдобрите региони за производство на вино во Грција. Тајските вина се добро познати, а монетите на островот ја носат главата на богот на виното, Дионисиј на едното лице, на другата страна има гроздови на грозје.

Свети Јованкиј Велики

Свети Јованкиј Велики, чудотворец и мудрец кој играл значајна улога во историјата на островот Тасос. Тој е познат како голем монах на христијанскиот Исток. Тој го ослободил островот од мноштво змии. Ова било едно од бројните чуда што ги има направено овој мудрец.

Гробот на Касиј

Во почетокот на 20 век, со ископување го откриле гробот на Касиј Гај Лонгинус, непријателот на Јулиј Цезар кој извршил самоубиство откако Марк Ентони ја освоил својата војска. Касиј бил погребан на островот Тасос во 42 год. п.н.е.

Доколку ова ве привлече да го посетите островот Тасос ова лето, погледнете ја нашата понуда на следниот ЛИНК