Романија е позната меѓународно по легендата за Дракула, Трансилванија и Надија Команеци, нејзината помалку позната кујна е нешто што вреди да се истражува. Традиционалните романски рецепти собираат мешавина од состојки и се под големо влијание на балканската, турската, српската, германската и унгарската кујна. Поради ова збогатено искуство, романската храна е разновидна, пополнета и многу солена.

Сармале (ролни од зелка) Ова е вистинска храна што можете да ја најдете на секоја традиционална романска свадба, или што можете да ја намирисате на улиците за време на Божиќ и новогодишните празници. Изработено е од мелено месо (обично свинско месо или во комбинација со живина) измешано со зачини, ориз и кромид, а потоа валано во кисела (ферментирана) лисја од зелка, и се вари со часови во посебен сос направен од сок од кисела зелка, сок од домати и други тајни состојки.

Во некои романски региони тие користат зелени лисја наместо зелка. За пост или за веган избор, меленото месо може многу успешно да се замени со мешавина од мелени ореви, рендан морков и сецкани печурки. Sărmăluțe, како што можете да ги најдете на менијата во рестораните, се служи со кисела павлака и топла мамилица.

Мамилиги (Палента)
Палентата се сервира обично со кисела павлака и романско сирење, mămăligă се прави од брашно од пченка варено во вода со нотка сол и неколку капки сончогледово масло. Тоа е многу здраво и исто така добро се комбинира со гравити или чорби. Пастирите сакаат да го мешаат со солено овчо сирење и да направат специјалитет наречен „bulz“.

Мики (месо ролни од мелено месо)
Буквално преведена како „Мали“ затоа што порано биле само како возрасни прсти, Мици се навистина вкусни и многу популарни на скара, улична храна. Тоа е храна која може да се намириса од милји далеку.Сè што ви треба е мелено свинско месо и говедско месо измешано со лук, зачини и натриум бикарбонат. Смесата формирајте ја во порции слични на колбаси и ставете ги на скара. Сочни одвнатре, крцкави однадвор, можете да ги вкусите најдобро само со сенф и леб.

Ciorbă de burtă (Супа од кора од говедско месо)
За смело и храбро искуство кога патувате во странство, мора да пробате една од најпопуларните супи во Романија – Супа од говедско месо. Иако името можеби не звучи премногу привлечно, тоа е вистинска деликатес. Сметан за врвен лек за мамурлак, Супа од Трипе е направена од стомакот на крава, зеленчук и специјални коски, зачинети со многу лук и се истураат со оцет. Пиперките со чили чили одат многу добро со тоа.

Помана Поркулуи (чест на прасето)
Ова јадење доаѓа од стара рурална традициј. Традицијата се одвива во студениот, крцкав воздух во декември, кога свињите се жртвуваат за Божиќна вечера. Свежото месо исечено од неодамна закланата свиња се пржи во сопствената маст во длабока тава. Оваа солена храна се спушта добро приготвена со автентични кисели краставички. Рестораните често го имаат овој оброк на менито, но ако свињата не е свежо заклана, нема истиот вкус.

ăумари (Греавци)
Од истата жртва на свињата, Романците прават крцкав, солен стартер наречен jумари од пржење на парчиња сланина и свинска маст или познати кај нас како чварки. Ова најдобро се служи топло и секогаш придружено со суров кромид и шут од ăuică, традиционалната ракија од сливи. Колку и да е вкусно, не претерувајте ако сè уште сакате пантолоните да ви одговараат.

Козонак (сладок леб)
Нема Божиќ или Велигден без овој традиционален романски десерт. Гордоста на секој готвач, Козонац може да биде вистински предизвик за едно домаќинство затоа што треба да се направи правилно. Спремањето на тестото бара работа и целиот процес трае некое време, но резултатот е навистина наградуван. Овој романски десерт е еден вид слатка храна исполнета со слатка паста од ореви, паста од семе од афион или турска радост и суво грозје. Може да се најде и во текот на целата година во продавници или саеми, но ништо не се споредува со вкусот на домашниот сладок леб.

Дроб де мил (Јагнешко Дроб)
Јагнешко Дроб е празнично велигденско јадење што изгледа како месо од лисја со варени јајца внатре. Но, овој вкусен мезе е многу повеќе отколку што го исполнува окото. Мелено јагнешко месо, зелен кромид, јајца и леб натопено во млеко се пече заедно со свежи исечени билки, како копар и магдонос и лук. Јагнето Дроб се служи ладно.

Папанаши Потекнувајќи од северниот дел на земјата, оваа калориска бомба е многу популарна кај сите Романци. Тоа е мешавина од урда и гриз во форма на крофна, која прво се пржи, а потоа се покрива во кисела павлака и џем, по можност боровинка. Оваа кисела и слатка комбинација е целосно задоволство за вашите сетила и празник за очите.

Салата Де Боуф (салата од говедско месо)
Ниту една вечера не е комплетна без салата од говедско месо. Ова празнично јадење е лесно да се направи од состојките „зачувани“ од правење супа. Заедно со зеленчукот и месото исечени на мали коцки, мајонез и кисели краставички. Оригиналниот рецепт е направен со говедско месо, но денес многу Романци го заменуваат говедското месо со пилешко месо.

За што и да се одлучите верувајте нема да погрешите.

Наздравје  ☺️