Србите се познати по нивната голема љубов кон храната, а за нив седењето на оброк е едно од најголемите задоволства во животот, за што тие исто така се гордеат со подготовките. Српската кујна не е комплетна, освен ако не се шират аромите на некои од најдобрите традиционални српски јадења.

1. Сарма Сарма е веројатно една од најдобрите и дефинитивно омилени јадења на секој Србин. Оригиналната сарма се подготвува со кисела зелка, мелено месо и ориз, но има неколку варијации на ова и може да се подготви со лисја од лоза, или со мелено рибино месо. Таквата Сарма се нарекува Сармика, која е само деминутив, но за еден просечен Србин може да има само едно јадење достојно за името ‘Сарма

2. Ќебапчиња или Чевапи Друг интересен оброк што дефинитивно треба да го пробате во Србија е Чевапи. Чевапи обично се служат порции од 10. Се меси месо во форма на прсти. Тие се служат со сецкан кромид, а Србите веруваат дека тоа е најдобрата комбинација во светот.

3.Бурек Бурекот е прилично контроверзно јадење меѓу Србите. Зошто? Затоа што постои голема дилема дали единствениот вистински Бурек е оној со месо или со сирење. И се водат гласни дебати кога привлечните Срби одат дома после една ноќ надвор, затоа што ретко одат директно дома, претежно посетуваат некоја Бурекџиница 🙂

4.Караџорџева шницла Наречена „Сон на една млада жена“ поради формата. Подготвено е со свинско или говедско месо исполнето со Кајмак, а длабоко пржено со брашно, натопено во претепани јајца и валани во трошки од леб. Исто толку е комплицирано како што звучи, но има вкус божанствен.

5. Пребранак Пребранак е чинија направена од грав. Ова е едноставно омилено јадење за време на зимата на србите. Може да биде со сланина или колбаси од скара. И покрај тоа што може да ви даде гасови подоцна, ќе го обожавате секој залак.

5.Гибаница Е пита со сирење што Србите ја јадат како закуска, или за вечера, понекогаш појадок. Во суштина тие можат да се јадат во секое време.

8.Чварци Се нешто како свинско масни крцкави мевца, а вкусот е подобар отколку што звучи. Најдобри се со нешто зачинето или некои млечни производи. Тие се претежно домашни и целосно органски.

9.Кајмак Е чинија направена од млеко. Наликува на сирење, но не е, подобро е. Србите јадат Кајмак со многу јадења, но тоа е совршен страничен удар на какво било месо на скара.

10.Ајвар Ајварот се смета за салата. Направен е од црвени пиперки и може да биде неутрално или зачинето. Ајвар треба да се јаде со сè, тоа е достоен оброк за секој Србин. Можете да го добиете Ајварот во која било самопослуга, а исто така е одличен и како подарок.

11.Кнедли Кнедлите се направени од пире од компир тесто претежно со слива внатре, но има нови популарни варијации со различни вкусови како Орео, Малина, Нутела и слично, а сега се продаваат во неколку специјализирани продавници во Белград.

12.Слатко „слатко“, е овошен зачув, направен од разни видови овошје, дури и ливчиња од роза, но оној од бели цреши е најчест. Многу е важно затоа што гостите традиционално се пречекуваат со лажица Слатко и чаша вода во српските домови.

Српската кујна е слична на нашата, меѓутоа доколку ви се допадна листата на популарните српски јадења и ве потсети на јадења што одамна не сте ги вкусиле следна најдобра работа е да се прошетате низ Белград и да ги проверите најдобрите традиционални српски ресторани.