Босанската кујна се рангира како една од најдобрите во Источна Европа со влијанија од Османлиите, Медитеранот и Централна Европа. Јадењата, како босанските цевапи и месото на скара, се омилени за вечера, а буреците вкусни закуски. Еве 10 јадења што мора да се пробаат во Босна.

Клепе
Ако ви се допаѓа равиоли, ќе го обожавате Klepe. Клепе се босански кнедли исполнети со говедско, јагнешко или сирење. Се сервираат во сад со сос од лук или јогурт.

Босански лонац
Уште едно национално јадење и уште едно вкусно третирање врз основа на чорба. Наизменични слоеви на зеленчук и месо се ставаат во садот и се задушуваат со часови создавајќи срдечен оброк во вкусна супа.

Долма
Долма е уште едно јадење пронајдено низ Балканот и Медитеранот. Зеленчукот, како модар патлиџан, пиперки и тиквички, се полни со месо или ориз и зачини. Босанците служат долма со месо топло, често со сос од лимон и ориз на собна температура со сос од лук во јогурт. Во Мостар, регионален специјалитет е „Соган Долма“ користејќи го кромидот како основен зеленчук.

Супа од Тарана
Супата има мешавина од ферментирано млеко и јогурт со жито, зеленчук и месо. Можеби нема да ви се допадне киселиот вкус, но вреди да се обидете ако го видите на менито.

Плескавица
Плескавица, говедско и јагнешко месо, е едно од националните јадења во Србија и омилена брза храна преку границата во Босна. Зачинетите хамбургери доаѓаат заедно со кромид и салата од сирење.

Печени костени
Прошетајте по улиците на Сараево и ќе видите дека продавачите печат костени во големи тави преку отворен оган. На запад, ние го поврзуваме со Божиќ, а во Босна, тие се вкусна и ефтина закуска на продажба од декември наваму.

Бурек
Бурекот доаѓа од Турција донесена на Балканот од страна на Отоманците. Буреците имаат ронливо тесто со месо, сирење или спанаќ. Скоро секоја пекарница во земјата ја продава оваа мрсна закуска. Од една страна, вкусна и полнечка закуска, од друга страна, тие се многу мрсни и полни со маснотии.

Баклава
Баклава, десерт третиран од листови фило-тесто. Босанската Баклава изгледа малку како мала торта со слоеви на ореви, сируп и мед. Бидејќи Османлиите ја прошириле својата Империја, тие ја донеле оваа омилена слатка, која сега еволуира во Босна.

Туфахија
Туфахија е јаболко варено во шеќер со шлаг и ореви. Мештаните често го јадат ова со босанско кафе.

Босанско кафе
Босанското кафе може да биде пијалок, а не јадење, но тоа е таков составен дел од културата што треба да се спомене. Кафето доаѓа силно и црно во мала чаша често со коцка шеќер или слатка на страна. Босанците од сите возрасти поминуваат часови седејќи по кафичите со своите пријатели пиејќи го ова вкусно кафе.