Посетете го главниот град од соседството и овој пат истражете ги вистинските негови убавини.

Во престолнината на Бугарија доминира сива архитектурата од комунистичката ера, но сè повеќе се истакнуваат и модерни градби. Софија е прекрасен град, но поради големината може да испуштите некои од најубавите места кои кријат илјадници години историја и стилови од различни епохи.

Оваа листа е доволна за почеток на еден ден исполнет со доживувања.

  • Катедралата Александар Невски изградена во 1884 година под влијание од Руската империја е една од најголемите православни цркви во светот и е вистинска туристичка атракција.

  • Црквата Света Софија е една од најстарите во градот. Изградена во 4-тиот век, а 10 векови подоцна, по самата црква било именуван и градот Софија. Црквата е изградена врз темелите на неколку стари цркви од времето на римскиот град Сердика, уништени од страна на Готите и Хуните.

  • Историскиот музеј на Софија. (Централната минерална бања) една од најубавите градби во Софија е Централната минерална бања, односно Историскиот музеј на Софија денес. Големата жолта зграда е преполна со историја, а градината со фонтаната надвор се одлично место за релаксација.

  • Комплексот Ларго. Овој комплекс во чиј склоп се наоѓаат многу значајни згради пред некое време беше реновиран. Најдобриот начин да го почувствувате ова место е од археолошкото подземно ниво, каде преку специјален транспарентен таван можете да ги гледате улиците.

  • Парковите во Софија. Софија е многу зелена, има огромни паркови на разни делови од градот. Јужниот парк и Боровата градина се само дел од задолжителните за посета.

  • Националниот театар Иван Вазов. Кога е убаво времето луѓето уживаат во прекрасната градина пред Националниот театар Иван Вазов. Артистичното осветлување и фонтаните пред театарот прават магична атмосфера и по зајдисонце

  • Видиковецот на Витоша. Едно од најдобрите места за уживање во погледот кон Софија е видиковецот на планината Витоша. Треба да возите до локалите Алеко Хут или Копитото и тоа што ќе го видите долго ќе го помните.

ДОКОЛКУ СТЕ ЗАИНТЕРЕСИРАНИ ЗА ПРОШЕТКА НИЗ СОФИЈА СО НАС ПОГЛЕДНЕТЕ ЈА ПРОГРАМАТА НА ЛИНКОТ.